5 Aralık 2020 Cumartesi

ŞEKERPARE



şekerpare

Genelde bayramlarda anneme, kayınvalideme mutlaka tatlı yaptığım için tatlı tarifleri özellikle hamur işi tatlı tarifleri benim için önemlidir. Nedense şekerpare tatlısına karşı da başka bir sempatim var. İçinde irmik bulunduğundan olmasın :) İrmiği sevdiğimi başka bir tarifte belirtmiştim:) Birde diğer şekerpare denemelerim gerek eş dosttan alınan, gerekse internet üzerinden alınan tüm tariflerde hep bir şeyler eksik oluyordu. Damak tadıma uygun tarifi bir türlü bulamadığım içinde şekerpare tarifi artık bende takıntı haline gelmişti :)

Ama neyse ki, şans yüzüme güldü ve internette gülayın mutfağı adlı blogtan aradığım şekerpare tarifini buldum:) İhtiyaç olduğunda bu tarif sizi yanıltmayacaktır. Denemenizi kesinlikle tavsiye ederim...

MALZEMELERİ:
Hamuru için;
* 200 gr. tereyağı (oda ısısında)
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* 1 çay bardağı yoğurt
* 1 çay bardağı irmik
* 1 adet yumurta (sarısı üzerine)
* 1 kabartma tozu
* 4 su bardağı un
* 1 fiske tuz

Şerbeti için;
* 3,5 su bardağı şeker
* 4 su bardağı su
* 3 - 4 damla limon suyu

YAPILIŞI:
1)  Hamur yoğurma kabına tereyağı, yoğurdu, sıvı yağı ve yumurta akını alıp, iyice karıştırıyoruz. 
2) İrmiği, tuzu, kabartma tozunu ve elenmiş unu yavaş yavaş ekleyip hamuru yoğuruyoruz.
3) Cevizden az büyük parçalar koparıp yuvarlıyoruz ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak diziyoruz.
4) Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, her birinin üzerine birer fındık bastırıyoruz. 190 derece önceden ısıtılmış fırında 25 - 30 dk. pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız şekerpareleri soğutuyoruz.
5) Şerbeti için, su ve şekeri tencereye alıyoruz. Arada karıştırarak 7-8 dk. iyice kaynatıyoruz. Bu arada limon suyunu da ekliyoruz. 
6) Soğuyan şekerpareleri  daha küçük bir servis kabına alıp sıcak şerbeti üzerine döküp, daha büyük başka bir kap ile şekerparelerin üzerini kapatıyoruz.
7) Tüm şerbeti çekip, soğuduğunda servis edebiliriz.

Şimdiden afiyet şeker olsun, sevgilerimle...



Hiç yorum yok: