9 Ağustos 2014 Cumartesi

TUZLU KURABİYE


Tuzlu Kurabiye

Küçük ikramlıklar, çayımızın yanında zevkle yediğimiz tuzlu kurabiyeler. Muhafaza sürelerinin de uzun olmasıyla ihtiyaç anında kurtarıcı :) Hava almayan bir kapta 10-15 gün kadar saklayabilirsiniz. Bu tarz kurabiyelerin tarifleri genelde üç aşağı beş yukarı birbirine yakındır. Ama tarifler denendiğinde birbirine yakın olmasına rağmen tatlarında gerçekten farklılıklar olduğu anlaşılıyor. O nedenle, tuzlu kurabiyeler konusunda bayağı bir tarif denedim :) İçlerinden en sevileni ve en lezzetli olanının bu tarif olduğunu düşündüğüm için buraya yazmak istedim :)

MALZEMELER:
* 125 gr. tereyağı (yumuşak)
* Yarım çay bardağı zeytinyağı
* 2 yemek kaşığı süt
* 1 yemek kaşığı sirke
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 yemek kaşığı toz şeker
* 1 yumurta (sarısı üzerine)
* 1 kabartma tozu
* 3 su bardağı un

YAPILIŞI:
1) Un haricindeki tüm malzemeleri iyice karıştırıyoruz.
2) Elenmiş un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapıyoruz. Hamurun çok sert olmaması gerekir zira şekil verirken dağılabilir, unu kontrollü eklemekte fayda var. 3 bardak un ile hamurun kıvamı çok yumuşak olursa 1-2 yemek kaşığı daha un ilavesi yapabiliriz.
3) Hamuru 20 dk. kadar dinlendiriyoruz.
4) Hamurdan parçalar kopararak istediğimiz şekilleri vererek 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz.

Afiyet olsun...