29 Eylül 2014 Pazartesi

KARAMELLİ İRMİK TATLISI (ÇAKMA KREM KARAMEL)


karamelli irmik tatlısı

Tarif defterimden bir tatlı daha..  Asıl adı çakma krem karamel :) Krem karamel tadında hafif bir tatlı. Karamel konusunda da rahat olun, belirttiğim adımları takip ettiğiniz takdirde sorun yaşamazsınız.

MALZEMELER:
- 1 lt süt
- 1 yumurta
- 1,5 çay bardağı irmik
- 1 çay bardağı şeker
- 1 limon kabuğu rendesi veya portakal kabuğu
- 2 adet muz

Karameli için;
- 4 yemek kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı su
- 1 yemek kaşığı limon suyu


YAPILIŞI:
1) Öncelikle karameli hazırlıyoruz. Kalın tabanlı bir tava veya tencereye şekeri döküp, kısık ateşte hiç karıştırmadan şekerin iyice eriyip altın rengi olmasını bekliyoruz (Bu aşamada dikkat etmeliyiz şeker yanabilir, ayrıca şeker erirken tahta veya metal hiçbir surette kaşık kullanmıyoruz zira karamelin formunu bozabilir) 
2) Daha sonra suyu ve limon suyunu ekliyoruz, şeker bu aşamada tekrar katılaşabilir önemli değil tekrar eriyene kadar bekliyoruz. Tamamen eridikten sonra karameli ufak yuvarlak borcama döküyoruz, borcamın her yerine dağılması için kaşıkla sıvıyoruz. 
3) Muhallebi için; tencereye yumurtayı kırıyoruz ve iyice çırpıyoruz.
4) Üzerine süt, irmik, şeker ve limon kabuğu rendesini ekleyip, göz göz olana kadar pişiriyoruz.
5) İrmikli karışımın yarısını karamelin üzerine döküyoruz ve dilimlenmiş muzları diziyoruz. Üzerine kalan karışımı döküp, buzdolabında bir gece bekletiyoruz.
6) Başka bir tabağa ters çevirerek servis ediyoruz.

Afiyet olsun...

NOT: Çay bardağı ölçüsü ajda çay bardağı.