5 Aralık 2020 Cumartesi

KIŞLIK ACI SOS

domates sos

Sevgili Chefika'nın kışlık acı sos tarifini 3 yıldır zevkle yapıyorum ve zevkle yiyoruz :) Kışlık hazırlıklarım içinde olmazsa olmaz bir tarif. Bu yıl da 10 kg. domatesten sosumuz hazırlandı. Acı oranını zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Benim bu sos için acı oranım çok değil derinden gelen tatlı bir acılık :) Bu sosu kahvaltıda ceviz ilavesiyle, yemeklerin yanında sos veya kanepelerde severek yiyebilirsiniz. Konserve için kavanozların içinin kuru, kapaklarının ise sağlam olması gerekir. Bu şekilde uzun süre saklayabiliriz. Şimdi tarifemize geçebiliriz. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum :)

MALZEMELER:

- 5 kg domates
- 10 - 15 adet cin biber
- 10 - 15 diş sarımsak (zevkinize göre değiştirebilirsiniz)
- 1 su bardağı elma sirkesi
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 demet maydanoz

YAPILIŞI:

1) Öncelikle sirke,yağ,tuz ve şekeri büyük bir tencerede 10 - 15 dk. kadar kaynatıyoruz. 

2) İçine rendelediğimiz domateslerimizi (Çanakkale iri domates biraz sulu olduğu için pişmesi süresi uzun oluyor. Sivri domateslerden tercih ederseniz daha iyi olur.) ilave ediyoruz. Domateslerimizi yarı yarıya piştiği zaman rondodan geçirilmiş  biber ve sarımsaklarımızı ilave edip kaynatmaya devam ediyoruz.

3) Sosumuz suyunu çektiği zaman ince doğranmış maydanozu ilave edip 1-2 tasım daha kaynatıp altını kapatıyoruz.

4) Hemen kavanozlarımıza doldurup, kapaklarını sıkıca kapatıp temiz bir mutfak bezi üzerine ters çeviriyoruz. Bir gün bu şekilde bekletip daha sonra serin bir yere kaldırıyoruz.


Şimdiden afiyet olsun...

Hiç yorum yok: