5 Aralık 2020 Cumartesi

VİŞNELİ KEK

vişneli kek


Daha önce de yazmıştım. Kekin her çeşidi bizim evde sürekli yapılır. Kekin o mis gibi kokusu eve yayılıp, yanına da çay yapıldığında büyük keyif alıyoruz. Bu tarif benim klasiğim, içine farklı farklı kuru yemiş, çikolata, limon, portakal, elma v.s. ilave ederek türevlerini elde ettiğim bir kek. Şimdi bu klasiği sizlerle paylaşmak istiyorum. Kekin güzel kabarması için malzemelerin oda ısısında olması, unun ve kabartma tozunun elenmiş ve kalıbın mutlaka tereyağı ile yağlanmış olması gerekiyor. Tereyağı, kekin kalıptan kolay çıkmasını hem de renginin altın rengi olmasını sağlıyor.  

MALZEMELER:
- 4 yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı süt
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı damla çikolata
- 1 su bardağı dondurulmuş vişne
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu (elenmiş)
- 2,5 su bardağı un (elenmiş)

YAPILIŞI:
1- Yumurta ile şekeri mikserin yüksek devrinde 5 dk. iyice çırpıyoruz.
2- Sırasıyla süt, zeytinyağı,  vanilya,  kabartma tozu ve unu ekleyip, mikserin düşük devrinde karıştırıyoruz.
3- Bir tatlı kaşığı un ile damla çikolataları karıştırıp, kekin içine o şekilde ekliyoruz. Aksi takdirde çikolataların kalıbın dibine çökme ihtimali yüksektir. Unlandığı zaman karışımın içinde tutunabiliyor, kalıbın dibine yapışmıyor. Kuru yemişli kek yaptığımda da mutlaka una bulayıp, kekin içine eklerim.
4- Vişneyi de ekleyip spatula ile karıştırıyoruz. Bu aşamada mikser kullanmamak daha doğru, zira kekin havası sönüp yeterince kabarmayabilir.  
5- Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 40 - 45 dk. pişiriyoruz.(Mutlaka kürdan testi yaptıktan sonra fırından çıkarıyoruz.)
6- Biraz dinlendirdikten sonra keki kalıptan çıkarıp servis yapabiliriz.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: