5 Aralık 2020 Cumartesi

ANANASLI KEK

Ananaslı kek

Hem göze hem damağa hitap eden çok lezzetli bir kek tarifi vermek istiyorum. Kek yapmayı sevdiğimi daha önce de yazmıştım. Deyim yerindeyse kek yapmaya doyamıyorum :) eve yayılan o mis gibi kokusu ve yanında güzel bir çay beni fazlasıyla mutlu etmeye yetiyor:) Bu tarifin sadece ananasla değil diğer meyvelerle de çok güzel olacağını düşünüyorum. 

MALZEMELER:
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağından bir parmak eksik şeker
- 1 su bardağı süt
- 2 su bardağı un
- 1 kabartma tozu
- 100 gram tereyağı (oda ısısında yumuşatılmış)
- 1 ananas
- 1 çay bardağı hindistan cevizi
- vişne taneleri
- 8 - 9 adet yarım ceviz parçası

Karameli için;
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı su

YAPILIŞI:
1) Yapışmayan bir tava içerisine karamel yapmak için; tereyağı, şeker ve suyu ekleyip, kesinlikle karıştırmadan ve kaşık değdirmeden kısık ateşte, karamel rengini alana kadar pişiriyoruz.
2) Yağlı kağıt serilmiş yaklaşık 26 cm.lik yuvarlak kelepçeli kalıba veya kare borcama, karameli döküp yayıyoruz. Üzerine dilimlenmiş ananasları yerleştiriyoruz. Boş kalan yerlere cevizler diziyoruz.
3) Öncelikle kuru malzemeler olan hindistan cevizini, unu ve kabartma tozunu bir kap içerisinde karıştırıyoruz.
4) Daha sonra derin bir kasede tereyağını 2 -3 dk. mikserle çırpıyoruz. Üzerine şekeri ekleyip 2-3 dk. daha mikserle çırpıyoruz.
5) Yumurtaları tek tek ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Sütü ve kuru karışımı da azar azar ekleyerek karıştırıyoruz.
6) Kek karışımını ananasların üzerine döküp yayıyoruz. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında yaklaşık 40 - 45 dk. pişiriyoruz.
7) En önemli püf noktası iyice soğumadan ters çevirmiyoruz. Ananasın ve karamelin yumuşak olması nedeniyle sıcak kalıptan çıkarıldığında kek dağılabilir. Mutlaka iyice soğuduktan sonra kalıptan çıkarmalıyız. Ters çevirdikten sonra ananas dilimlerinin ortasına vişne tanelerini koyup servis ediyoruz.

Afiyet olsun:)




Hiç yorum yok: