12 Ekim 2014 Pazar

EKŞİLİ KABAK DOLMASI


kabak dolması

Önceden yaptığım ve fotoğrafladığım ekşili kabak dolması. Tatlı eklemekten, dolmaya  bir türlü fırsat gelmedi:) Hafif bir sebze yemeği. Nar  ekşisi kabak dolmasına da çok yakıştı, biz çok beğendik. Sizlerin de beğeneceğinizi umuyorum. Şimdiden afiyet olsun:)

MALZEMELER:
- 1 kg. kabak
- 200 gr. kıyma
- 1 adet soğan
- 2 çay bardağı pirinç
- 7-8 dal dereotu
- 2 yemek kaşığı domates salçası (1 yemek kaşığı harcına, 1 yemek kaşığı sosuna)
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı sumak
- 3 yemek kaşığı nar ekşisi (2 yemek kaşığı harcına, 1 yemek kaşığı sosuna)
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 2 yemek kaşığı su + 2 su bardağı su
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı + 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı pul biber (isteğe göre)
- tuz
- karabiber

YAPILIŞI:
1) Kabakları ikiye bölüyoruz, içlerini oyuyoruz varsa tırtıklı soyucu ile kabuklarını soyuyoruz.
2) İç harcı için kıyma, rendelenmiş soğan, ince doğranmış dereotu, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1  yemek kaşığı biber salçası, sumak, 2 yemek kaşığı nar ekşisi, kuru nane, 2 yemek kaşığı su, pul biber, tuz ve karabiberi ekleyip, elimizle harcı iyice karıştırıyoruz.
3) Harcı kabakların içinde bir parmak boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz ve tencereye diziyoruz.
4) Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı domates salçası, 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 su bardağı suyu göz göz olana dek kaynatıyoruz. Ocağın altını kapattıktan sonra 1 yemek kaşığı nar ekşisini ve biraz tuz ekledikten sonra sosu bir miktar kabakların üzerine, kalanı da tencereye dökerek, üzerine bir tabak kapatıyoruz ve kabaklar yumuşayana kadar pişiriyoruz.