5 Aralık 2020 Cumartesi

KALBURABASTI TATLISI


Kalburabastı tatlısı

Bir bayram klasiği kalburabastı tatlısı :) Kıyır kıyır lezzetli ev yapımı bayram tatlısı. Rende de şekil vermek gözünüzü korkutmasın  yapımı gayet kolay. Şimdiden bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım. Nice bayramlara :)

MALZEMELER:
- 125 gram tereyağı
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yumurta
- 3 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay kaşığı karbonat
- 3 - 3,5 su bardağı un
- iri dövülmüş ceviz

Şerbeti için;
- 4 su bardağı su
- 3,5 su bardağı şeker
- çeyrek limon suyu

Şerbet soğuk, tatlı sıcak olmalı!!!

YAPILIŞI:
1) Önce şerbet için şeker, su ve limon suyunu tencereye alıp, biraz yoğunlaşana kadar  kaynatıyoruz ve soğuması için bekletiyoruz.
2) Un ve ceviz dışında diğer tüm malzemeleri ayrı bir kapta karıştırıyoruz. Azar azar un ilavesiyle yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.
3) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak rendenin üzerine hafifçe bastırarak elimizle açıyoruz. Cevizi içine koyup hamuru kaldırmadan iki yanlarını birleştirerek, şekil veriyoruz. Birleşen tarafı aşağıya gelecek şekilde, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz.
4) Önceden ısıtılmış 170 derece fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Çok kızarmış görünse bile şerbet döküldüğünde rengi bir miktar açılıyor.
5) Fırından alınan tatlıyı 5 dk. bekletiyoruz ve üzerine soğuk şerbeti döküyoruz. Tatlıları ters düz yapmadan, arada kaşıkla tatlının üzerine şerbeti döküyoruz ve şerbetin çekmesini sağlıyoruz.
6) 4 - 5 saat veya 1 gece beklettikten sonra servis ediyoruz.

Afiyet olsun...





Hiç yorum yok: