21 Ekim 2014 Salı

KOLAY KEMALPAŞA TATLISI


kolay tatlı


Bayram bitti ama defterimde bulunan eski bir tarif:) Kemalpaşa tatlısına şekil ve tat itibariyle benzediği için kolay kemalpaşa adını almış ama yapılışı gerçekten çok kolay ve tadı harika bir şerbetli tatlı. Bu tatlıyı uzun süredir yapmak istiyordum fakat diğer tariflerden dolayı bir türlü fırsat bulamamıştım. Nihayet bu hafta sonu bir vakit bulup tatlıyı yaptım, tadına bir kez daha bayıldık:)

MALZEMELER:
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı irmik
- 1 yumurta
- 3 çay bardağı un
- 1 vanilya
- 1 kabartma tozu

Şerbet için;
- 3,5 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- çeyrek limon

Şerbet soğuk, tatlı sıcak!!!

YAPILIŞI:
1) Şerbet için tencereye şeker ve suyu ekliyoruz. Kaynamaya başladığında limonu sıkıyoruz ve biraz yoğunlaşana kadar yaklaşık 15 dk. kaynatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
2) Ayrı bir bir kase içine yoğurt, sıvıyağ ve yumurtayı ekleyip, çırpma teli ile iyice karıştırıyoruz.
3) Daha sonra irmik, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek yumuşak bir hamur yapıyoruz.
4) Cevizden biraz küçük parçalar koparak, yuvarlıyoruz ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz.
5) Önceden ısıtılmış 170 derece fırında tatlılar kızarana kadar pişiriyoruz. Tatlı piştikten sonra şerbet eklendiğinde rengi açılır, o nedenle normalden biraz daha fazla kızartabilirsiniz. Yalnız bu tatlının öncelikle altı pişiriyor, dikkat etmek gerekir, bu aşamada fırının bir üst katına çıkarılması uygun olacaktır.
6) Tatlılar fırından çıktıktan sonra 5 dk. bekletiyoruz, servis tabağına alıp üzerine şerbetini döküyoruz ve 2-3 saat beklettikten sonra servis ediyoruz.

Afiyet olsun...

NOT: Çay bardağı ölçüm ajda çay bardağı.