27 Ekim 2014 Pazartesi

YEŞİL MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI


bulgur pilavı

Yeşil mercimeği sevmeyen çocuklar için muhteşem bir alternatif. Yanına cacık veya yoğurt ile çok sağlıklı bir öğün haline gelmekte. Ayrıca, tadı da çok lezzetli oluyor. Kışın hastalık riskine karşı sağlık deposu işlevi gören yiyeceklerden iki tanesi olan bulgur ve yeşil mercimek tüketmek çok önem taşıyormuş. Bu tarifte ikisi de bir arada, dolayısıyla çok daha sağlıklı:)

MALZEMELER:
- 2 su bardağı bulgur
- 1 ajda çay bardağı yeşil mercimek
- 4 su bardağı sıcak su + yarım su bardağı su
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 küçük soğan
- zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kimyon
- tuz
- karabiber

YAPILIŞI:
1) Yeşil mercimekleri soğuk suda yıkayarak, üzerini geçecek kadar suda 10 dk. kadar haşlıyoruz.
2) Soğanı yemeklik doğrayıp yumuşayana kadar zeytinyağında kavuruyoruz. Salçaları ve yarım bardak suyu ekleyip salçalı karışımı 2-3 dk. pişiriyoruz.
3) Bulguru ekleyip 3 - 4 dk. daha kavuruyoruz. Ardından kimyonu, karabiberi, tuzu, 4 su bardağı sıcak suyu  ve haşlanmış yeşil mercimekleri ekleyip, önce yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
4) Piştikten sonra tencereyi ocağın üstünden alıp, pilavın üzerine kağıt havlu kapatarak 10 dk. demlendirip servis ediyoruz. 

Afiyet olsun...