3 Kasım 2014 Pazartesi

MERCİMEK KÖFTESİ


mercimek köftesi


Çok sevdiğim mercimek köftesinin tarifi vermek istiyorum. Meşakkatli gibi duruyor ama mercimek ile bulgurun kıvamı tamam oldu mu gerisi kolay:)

MALZEMELER:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan
- yarım demet maydanoz
- yarım demet taze soğan
- 1 adet limon
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- tuz
- karabiber
- pul biber
- zeytinyağı

YAPILIŞI:
1) Yıkanmış kırmızı mercimeği, 3 su bardağı su ve az tuz ile kaynamaya bırakıyoruz. Mercimekler iyice yumuşayıp, hafif sulu kıvamda ateşten alıyoruz.
2) Bir su bardağı ince bulguru mercimeğin üzerine döküp, karıştırıyoruz ve kapağını kapatıyoruz. 15 dk. bulgurun şişmesi için bekliyoruz. (bekleme sonrasında karışım halen yumuşak ise; biraz daha bulgur ilavesi yapılabilir)
3) Soğanı ince ince doğrayıp, yarım çay bardağı zeytinyağında kavuruyoruz, üzerine salçaları,tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip 2 dk. karıştırıp ocağın altını kapatıyoruz.
4) Sıcak salçalı karışımın içine taze soğanın yeşil tarafını ince doğrayıp ve maydanozu ince kıyıp ekliyoruz.
5) Salçalı karışım ve limon suyunu mercimekli bulgurun üzerine ekleyip, iyice karıştırıyoruz.
6) 15 dk. bekletip şekil verdikten sonra servis ediyoruz.

Afiyet olsun...