4 Kasım 2014 Salı

PORSİYONLUK HAMSİLİ PİLAV

hamsili pilav


Tam bu mevsime uygun bir tarif  hamsili pilav. Porsiyonluk kaplarda bence daha lezzetli oluyor. Yapımı kolay, görseli güçlü. Servis yaparken dağılma riski yok:) Bazılarımız balık ile pilavı bir araya getiremez ama bence bu pilava bir şans tanıyın:) Şimdiden afiyet olsun.

Toprak güveç kaplarında 6 porsiyon!!!!

MALZEMELER:
- 1,5 kg. kılçıkları ayıklanmış hamsi (tuzlanmış ve karabiber ile tatlandırılmış)
- 1,5 su bardağı pirinç
- 2 su bardağı su
- 2 adet soğan
- 2 adet kesme şeker
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 3 yemek kaşığı kuş üzümü (10 dk. suda bekletilmiş)
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- çeyrek demet dereotu
- tereyağı ve zeytinyağı



YAPILIŞI:
1) 5 yemek kaşığı zeytinyağı ile incecik doğranmış soğanları pembeleşene kadar kavuruyoruz.
2) İyice yıkanmış pirinçleri ekleyerek 2-3 dk. daha kavurmaya devam ediyoruz.
3) Şeker, tuz, baharatlar ve kuş üzümü ekleyip suyunu ilave ediyoruz ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
4) Bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile dolmalık fıstıkları ayrı bir  tavada kavurup, pilav piştiğinde fıstıkları ve ince kıyılmış dereotunu ekliyoruz. 15 dk. dinlenmeye bırakıyoruz.
5) Tek kişilik güveç kaplarının altına ve kenarlarına zeytinyağı sürüyoruz. Hamsilerin parlak yüzeyleri alta gelecek şekilde tabanına ve kenarlarına diziyoruz. 2 - 3 yemek kaşığı pilav ekleyerek dışarı taşan hamsileri içeri doğru kapatıyoruz.
6) Birer çay kaşığı tereyağını güveçlerin üzerine bırakarak, 200 derece fırında yaklaşık 30 dk. pişiriyoruz.

Afiyet olsun...