18 Aralık 2014 Perşembe

FAVA

fava

Yılbaşının yaklaştığı şu günlerde, yılbaşı sofrasına yakışacak lezzetli bir fava tarifi vermek istiyorum:)

MALZEMELER:
- 2 su bardağı kuru iç bakla
- 1 adet soğan
- 1 adet kesme şeker
- 2 çay kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Önce 2 su bardağı su, sonra kontrollü olarak su ilavesi yapılacak.

YAPILIŞI:
1) Yıkanmış kuru iç baklalar, soyulmuş bütün soğan, şeker, tuz, zeytinyağı ve önce 2 su bardağı su ile baklaları yumuşayana kadar pişiriyoruz. Burada önemli bir nokta az az ama sürekli su ilavesiyle bozadan biraz sulu, koyu muhallebi olacak şekilde kıvamı yakalamak, o nedenle önceden çok fazla su eklenmemesi gerekir.
2) Karışımı tel süzgeçten ezerek geçiriyoruz ve servis tabağına düzgünce yayıyoruz. Üzerine streç film ile kaplayıp 3-ı4 saat veya 1 gece bekletiyoruz. Fava bekledikçe katılaşıp kıvam alır. 
3) Servise sunmadan önce üzerine biraz daha zeytinyağı gezdiriyoruz ve ince kıyılmış dereotu ile süsleyip servis ediyoruz.

Afiyet olsun...