1 Mart 2015 Pazar

HAŞHAŞLI EKMEK


Ekmek

Günaydın, kahvaltı için kimler ev yapımı sıcacık ekmek ister? Nefis kokusuyla, ağıza gelen çıtır çıtır dokusuyla haşhaşlı ekmek.

MALZEMELER:

- 4 su bardağı un
- 2 su bardağı ılık süt
- 2 tatlı kaşığı şeker
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı haşhaş

YAPILIŞI:

1) Geniş bir kap içerisinde önce 3 su bardağı un, ılık süt, şeker, maya, tuz ve haşhaş ile bir hamur yapmaya başlıyoruz. Ardından kademeli olarak kalan 1 bardak unu da ekleyerek, yumuşak bir hamur elde ediyoruz.

2) Hamurun üzerine streç film kaplayarak iki katına çıkana kadar ılık bir ortamda mayalanmaya bırakıyoruz.

3) Mayalı hamuru tekrar yoğurup yağlanmış baton kalıba yerleştiriyoruz. Yine iki misli olana dek kalıbın içinde mayalandırıyoruz. (30 cm.lik kalıp kullandım)

4) Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Kabuğu çabuk kızarabilir ama içi pişmemişse üzerini folyo ile kaplayıp pişirmeye devam edebilirsiniz. Kürdan testi ile kontrol ettikten sonra fırından alıp üzerini mutfak bezi ile kapatıp 2-3 saat dinlenmesi için bekletiyoruz.

Afiyet olsun.