2 Aralık 2020 Çarşamba

VİŞNELİ CHEESCAKE


vişneli cheescake


Cheescake yapmak gözünüzü korkutmasın. Aşağıda yazdığım kurallara uyduğunuz takdirde çok lezzetli ve hafif bir cheescake yiyeceksiniz. Benim kullandığım bir kaç tarif var,  bu da onlardan bitanesi, diğerlerini de sırayla hepsini ekleyeceğim:)

Cheescake için kullanılan peynirler Almanya'da Quark veya mascarpone peyniri (mascarpone ülkemizde çok pahalı olduğu için kullanımı kısıtlı), Amerika'da Philadelphia, Ülkemizde en yakın tat olarak labne peyniri kullanılmaktadır.

Bu tarifte ayrıca süzme yoğurdun kullanılmasıyla çok hafif bir tat ortaya çıkmıştır.
vişneli cheescake


MALZEMELER:

400 gr. labne peyniri
1 su bardağı süzme yoğurt
1 paket krema (200 ml.)
3/4 su bardağı şeker
2 yumurta
2 yemek kaşığı nişasta (tepeleme)
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi
1 yemek kaşığı limon suyu

tabanı için;
3 yemek kaşığı tereyağı
1,5 paket burçak bisküvi
1 yemek kaşığı hindistan cevizi

üzeri için;
2 su bardağı donuk vişne
4 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı nişasta
2 su bardağı su

!!!! 24 cm.lik kelepçeli kalıp kullandım, 22 cm. veya 24 cm.lik kelepçelik kalıp bu tarif için uygundur.
vişneli cheescake

YAPILIŞI:

1. Öncelikle labne peyniri ve süzme yoğurdu ince telli süzgeçte 30 dk. sularının iyice süzülmesi için bekletiyoruz (1.püf nokta)

2. Yumurta ve diğer malzemeler mutlaka oda sıcaklığında olmalı. Oda sıcaklığı ayarı için dışarıda 20 dk. beklemesi yeterlidir.(2.püf noktası)

3. Kelepçeli kalıbın tabanını yağlı kağıt ile kaplayın. Ardından kalıbın dış kısmını, yani tabanını ve yanlarını tamamen alüminyum folyo ile kaplayın. Bu işlem ile cheescake pişerken yanlarının beyaz kalmasını sağlamış oluyoruz.(3. püf nokta) Bisküvileri rondodan geçirip yağlı kağıdın üzerine boşaltıp, kaşığın tersi ile düzeltip, buzluğa kaldırın. (Bisküvilerin katılaşması ve kalıba iyice yapışması için faydalı bir aşama)

4. Süzülmüş labne peyniri , süzme yoğurt  ve şekeri karıştırma kabına alıp, mikser kullanmadan el çırpıcı ile fazla havalandırmadan 2-3 dk. çırpın. Mikser kullanmak isterseniz en düşük ayarında 1-2 dk. çırpmak yeterlidir. Krema, nişasta, limon kabuğu rendesi, limon suyu ve vanilyayı ekleyip, tekrar çırpıcı ile yavaşça karıştırın. Sonra bir adet yumurtayı karışıma ekleyip iyice yedirin ardından diğer yumurtayı ekleyip homojen olana dek yavaşça karıştırın. Bisküvili kalıbı buzluktan çıkarıp, üzerine peynirli karışımı dökün ve kalıbı iki kere hava kabarcıklarının çıkması için tezgaha hafifçe vurun.  (4.püf noktası tüm bu işlemler cheescake pişerken çatlamaması için)

5. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, cheescake kalıbını içinde su dolu bir tepsi içine yerleştirerek pişirin. (5. püf noktası suyun buharı pişme sırasında cheescake'nin çatlamasını önleyecektir) Fırın ayarlarına göre değişebilir ama yaklaşık 45-50 dk. pişirmek yeterli olacaktır. 40.dakikadan sonra bir kürdan batırarak kontrol edin, tüm yüzey sertleşmiş sadece ortası hafifçe sallanıyorsa pişmiş demektir. Zira soğudukça daha da sertleşecektir. 

6. Piştikten sonra fırından çıkarmadan fırın kapağını hafif aralayarak, fırının içinde soğuması için bekletin. (6.püf noktası cheescake'nin çatlamasını engelleyecektir.)

7. Ayrı bir tencere içinde donuk vişne, su, şeker ve nişastayı karıştırarak orta ateşte göz göz olana dek pişirin. Bu aşama da ocağın altını kısıp 4-5 dk. daha koyulaşması için kaynatın ve ocağın altını kapatıp, soğuması için bekletin. Arada  karıştırarak kabuk tutmasını engelleyerek,  iyice soğumasını sağlayın.

8. Vişneli sosu, cheescake'nin üzerine boşaltıp buzdolabında 5-6 saat bekletip servis edebilirsiniz. Ancak zamanınız varsa tadının daha da mükemmel olması için 1 gece bekletin.

Şimdiden afiyet olsun...




Hiç yorum yok: