Tadı ekşi mi ekşi, lezzetli bir zeytinyağlı
kurupatlıcan tarifi vermek istiyorum. Pişirme suyunda tane sumak kullandım.
Sumağın suyuna verdiği kırmızılık ve ekşi tadı ile gerçekten çok farklı oluyor.
Tane sumağı aktarlarda bulabilirsiniz. Denemenizi kesinlikle tavsiye ederim.
MALZEMELER:
15-20 adet kuru patlıcan
1 su bardağı pirinç
1 büyük soğan rendelenmiş
1 diş sarımsak rendelenmiş
1 türk kahve fincanı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 domates rendesi
1 tatlı kaşığı nane
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı su
çeyrek demet maydanoz kıyılmış
3 yemek kaşığı tane sumak
tuz
karabiber
YAPILIŞI:
1. Top sumakları yıkayın ve 1 su bardağı sıcak su içinde,
ekşisini suya bırakana kadar yaklaşık 1 saat bekletin.
2. Kuru patlıcanları bir iki kere yıkayın. Kaynayan suya
atıp 35-40 dakika haşlayın.
3. Tekrar soğuk sudan geçirip süzgeçte soğuması için
bekletin.
4. İç harcı için kalan tüm malzemeleri karıştırın. Patlıcanların
yarısına kadar gelecek şekilde doldurun ve ağız kısımlarını birbirine yapışması
için iyice bastırın. Tencereye de ağız kısımları diğerinin alt bölümüne gelecek
şekilde yan yana dizin. Üzerine az daha zeytinyağı gezdirin.
5. Sumakları süzgeçten geçirip, suyunu patlıcanların
üzerine dökün biraz daha tuz serpin. Su patlıcanların yarısına çıkmış olması
gerekir, ihtiyaç olursa sıcak su ilavesi yapın. Ama kesinlikle fazla suyu
olmasın.
6. Üzerine bir tabak kapatıp, kaynayana kadar yüksek
ateşte, sonra kısık ateşte 20 dakika pişirin. (Kontrol edin patlıcanlar
yumuşamamışsa biraz daha pişirebilirsiniz)
7. Piştikten sonra tencerenin kapağını açmadan olduğu gibi
soğumasını bekleyin. Sonra ılık veya soğuk olarak servis edebilirsiniz. Hatta
bir gece önceden yapılırsa çok daha lezzetli oluyor.
Afiyet olsun…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder