20 Aralık 2015 Pazar

HUMUS


maydanozlu humus

Humusun, salatalar ve  mezeler kategorisinde çok yönlü bir konuma sahip olduğunu düşünüyorum. Çünkü, çay sofralarına, et yemeklerine, özellikle deniz mahsullerine çok yakıştığı gibi kendi başına lavaş arasına sürülüp, sumaklı, maydanozlu, soğan karışımı ile harika bir dürüm yapılabilir veya sandviç içine alt baz olarak sürebilir. Ayrıca, aperatif olarak cips veya çiğ sebzelerle servis edilebilir.  Birde yapılışı çok kolay, buzlukta önceden haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohutlarınız varsa işiniz 15 dakika da biter. Bu kadar anlattıktan sonra tarife geçsem iyi olacak.

MALZEMELER:
Humus için;
1 su bardağı nohut
8 yemek kaşığı tahin
1 yemek kaşığı zeytinyağı
5-6 yemek kaşığı su
1 veya 1,5 adet limon suyu
4 diş sarımsak (ezilmiş)
1 çay kaşığı kimyon
Tuz, karabiber

Salatası için;
maydanoz
taze soğan
cherry domates
limon suyu
tuz

YAPILIŞI:
1.    Nohutları 1 gece önceden suda bekletin. Ertesi gün nohutları, kabukları çatlayana kadar haşlayın ve kabuklarını soyun.
2.    Mutfak robotunda tüm humus malzemesini karıştırarak püre haline getirin.
3.    Maydanoz, taze soğan ve domatesi ince doğrayın. Limon suyu ve tuz ile karıştırın.
4.    Servis kasesinin ortasına humusu yerleştirip, etrafına salatayı koyun.
5.    Dilerseniz çam fıstıklarını, zeytinyağı ile kavurup, humusun ortasını çukurlaştırıp ekleyebilirsiniz.