1 Aralık 2020 Salı

KIYMALI EL AÇMASI BÖREK

kıymalı börek

El açması börek candır. Bu tarifle aslında biraz daha büyük hamur parçasını açarak, gül böreği şekli vermeden rulo yaparak pişiriyordum. Daha sonra ruloları 3-4 parmak genişliğinde kesiyordum. Gül böreği şekli için biraz daha ince açmak gerekirmiş. Tabi ben sonradan öğrendim:) Hamur çok yumuşak olduğu için açmak gözünüzü korkutmasın, bolca un serperek süper ince açabilirsiniz. Karamelize soğan ve kıyma karışımıyla muhteşem lezzetli oluyor. Müsait zamanınızda denemenizi öneririm.


MALZEMELER:
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
3/4 su bardağı sıvı yağ
1,5 yemek kaşığı sirke
 4,5 - 5 su bardağı un

Üzeri için;
Yumurta sarısı

İç malzemesi;
2 adet soğan
400 gr. kıyma
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz ve karabiber

YAPILIŞI:
1. Minik minik doğranmış soğanları, sıvı yağı içinde yumuşayana kadar karamelize edin (soğanı terletin) çok fazla pembeleştirmeyin çünkü soğanın şekerini bırakması bu tarifte önemli bir detay, kıymayı ekleyip suyunu bırakıp çekene kadar kavurun. Ocağı kapatıp tuz ve karabiber ile tatlandırın.
2. Hamur için, oda sıcaklığında olan malzemeleri karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. Üzerini streç folyo ile kaplayarak 30 dakika dinlendirin.
3. Yumurtadan az büyük parçalar koparıp, unlanmış zeminde merdane ile incecik açın. Kıymalı harçtan gelişigüzel serperek, rulo yapın. Ruloyu kendi etrafında döndürerek gül şeklini verin. Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürerek, önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirin.







Hiç yorum yok: