5 Aralık 2020 Cumartesi

RED VELVET MARBLE KEK

marble kek


Pazar gününe yakışır diye red velvet marble kek yaptım. Evin içini saran o misss gibi kek kokusu ile muhteşem bir hava birleşince bayağı motive oldum. Tarifi veriyorum, bu lezzetten mahrum kalmayın🙈 herkese iyi pazarlar.

Malzemeler:
5 yumurta
150 gr. tereyağı (oda ısısında)
2 cup toz şeker
1/2 cup yoğurt
1/2 cup süt
3 cup kek un
1/2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya

Ret velvet karışımı için;
2 yemek kaşığı kakao
4 yemek kaşığı süt
1 yemek kaşığı kırmızı gıda boyası

YAPILIŞI:
1. Kek un, tuz, kabartma tozu ve vanilyayı bir kase de karıştırın.
2. Ayrı bir kap içerisinde, tereyağ, yoğurt ve şekeri mikser ile 6-7 dakika çırpın.
3. Yumurtaları teker teker ekleyerek, çırpmaya devam edin.
4. Kuru karışımı da ekleyip, hafifçe çırpın. Sütü ilave edip karıştırın.
5. Kakao, süt, gıda boyası ile 2 cup kek karışımını homojen olana dek hafif hafif karıştırın.
6. Tereyağ ile yağlanmış kek kalıbına bir bardak beyaz karışımdan, üzerine bir bardak kırmızı karışımdan dökerek, karışımlar bitene kadar devam edin.
7. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, ilk 25 dakika fırının kapağını açmayarak daha sonra kontrollü bir şekilde pişirin. Biraz ılındıktan sonra tel ızgara üzerine alıp soğuması için bekletin. Ardından afiyetle servis edebilirsiniz.











Malzemeler:
5 yumurta
150 gr. tereyağı (oda ısısında)
2 cup toz şeker
1/2 cup yoğurt
1/2 cup süt
3 cup kek un
1/2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya

Red velvet karışımı için;
2 yemek kaşığı kakao
4 yemek kaşığı süt
1 yemek kaşığı kırmızı gıda boyası

YAPILIŞI:
1. Kek un, tuz, kabartma tozu ve vanilyayı bir kase de karıştırın.
2. Ayrı bir kap içerisinde, tereyağ, yoğurt ve şekeri mikser ile 6-7 dakika çırpın.
3. Yumurtaları teker teker ekleyerek, çırpmaya devam edin.
4. Kuru karışımı da ekleyip, hafifçe çırpın. Sütü ilave edip karıştırın.
5. Kakao, süt, gıda boyası ile 2 cup kek karışımını homojen olana dek hafif hafif karıştırın.
6. Tereyağ ile yağlanmış kek kalıbına bir bardak beyaz karışımdan, üzerine bir bardak kırmızı karışımdan dökerek, karışımlar bitene kadar devam edin.
7. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, ilk 25 dakika fırının kapağını açmayarak daha sonra kontrollü bir şekilde pişirin. Biraz ılındıktan sonra tel ızgara üzerine alıp soğuması için bekletin. Ardından afiyetle servis edebilirsiniz.





KAKAOLU CUPCAKE

cupcake
kakaolu cupcake





Bu cupcakelerim biraz masum oldu, çünkü içinde zeytinyağı var. Bildiğiniz gibi orjinali tereyağı ile yapılıyor ama yeni yıla fit girmek için biraz özveride bulunmak lazım değil mi😉

12 adet için
2 yumurta (oda ısısında)
1 cup şeker (200 gr.)
1/2 cup süt (120 ml)
1/3 cup zeytinyağı (80 ml)
2 cup un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yarım çay kaşığı karbonat
Bir tutam tuz
3 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya

Üzeri için;
200 ml. krema
160 gr. bitter çikolata
2 yemek kaşığı nutella

YAPILIŞI:
1. Yumurta ve şekeri 3-4 dakika çırpın. Yağı ekleyip 1-2 dakika daha çırpın.
2. Ayrı bir kap içinde un, kabartma tozu, karbonat, tuz, vanilya ve kakaoyu birlikte eleyin. Ardından, unlu karışımı, sıvı karışıma ilave edin.
3. Son olarak sütü yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edin. Tüm malzeme homojen bir şekilde bir araya geldiğinde karıştırmayı bırakıp, cupcake kalıplarının içine paylaştırın.
4. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20-25 dakika pişirin ve tel ızgara üzerinde soğutun.
5. Kremayı kaynama noktasına gelene kadar ocakta ısıtıp, içine çikolataları ekleyip, karıştırarak erimesini sağlayın. Soğuyan karışıma nutellayı ekleyip, mikser ile koyulaşana kadar çırpın. Tercihen dışarda ya da buzdolabında 3-4 saat bekletip, biraz daha katılaşması beklendikten sonra, sıkma torbası ile cupcakelerin üzerine paylaştırın.

ZEYTİNYAĞLI FASULYE

zeytinyağlı fasulye

Zeytinyağlı fasulyeyi birde çam fıstıklı deneyin çok yakışıyor

GÜVEÇ - İZMİR KÖFTE

güveç

Klasik tatlarımızdan İzmir köfteyi 
birde toprak kapta deneyin😋😋 tadına doyulmuyor

AŞURE

aşure


İMAM BAYILDI

imambayıldı


Bodrum'dan kalma bir resim. imambayıldı 
yemeğini kızartmadan çiğ olarak pişirmiştim. Nefis olmuştu. Daha önce yayınladığım bir imam bayıldı tarifi vardı. Bu da ona benziyor tek fark iç malzemesini kavurduktan sonra çizikler atılmış patlıcanları çiğ olarak karışımın üzerine diziyor kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak domatesin suyuyla patlıcanlar yumuşayana kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra servis tabağına patlıcanları alıp iki çatal yardımıyla kesik yerlerinden açıyoruz malzemeyi içine doldurup, soğuttuktan sonra servis ediyoruz. (Bir de bu tarifte kuru soğana ilave olarak bolca arpacık soğan ve kırmızı kapya biber kullandım)

ZENCEFİLLİ KURABİYE

kurabiye

Dışı çıtır, içi yumuşak cookieslere bayılırım. Hele havalar soğumuşken çayın, kahvenin özellikle çocukların süt keyiflerinin yanında zencefilli kurabiye daha bir anlam kazanıyor. Malum gribin kol gezdiği şu zamanlarda zencefilin iyileştirici özelliği dikkate alındığında bu tarifi mutlaka denemelisiniz diye düşünüyorum.

- 110 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
- 150 gr. toz şeker
- 1 adet yumurta
- ¼ kap pekmez (60 ml.)
- 2 kap un (220 gr.)
- 1 yemek kaşığı toz zencefil
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
- ½ çay kaşığı tuz
- Süslemek için toz şeker

Yapılışı:

1. Öncelikle fırınınızı 175 dereceye ayarlayın, ısınmaya başlasın.
2. Tereyağı ile şekeri mikser yardımıyla iyice çırpın.
3. Yumurta ve pekmezi ekleyip karıştırın.
4. Ayrı bir kap içerisinde un, kabartma tozu, zencefil, tarçın ve tuzu eleyip karıştırın ardından pekmezli karışıma ilave edin.
5. Hamurdan cevizden az küçük parçalar koparıp, yuvarlayın ve biraz bastırarak yassılaştırın, üzerlerine toz şeker serpin.
6. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 5’er cm. aralıklarla dizin kontrollü olarak 8-10 dakika pişirin.
7. Tepsi içinde 5 dakika bekletin sonra tel ızgara üzerinde soğutun.
Afiyet olsun…